Instagram

Facebook

Gehaktballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus

Iedereen kent wel de gehaktbal van oma, maar gehakt is het soort vlees waar je lekker mee kan combineren. Bij ons thuis zijn deze gehaktballetjes favoriet. We eten ze met zilvervliesrijst of basmati rijst, samen met een lekkere salade. Ik heb het recept ooit eens gevonden in een Grieks kookboek en aangepast aan de smaak van ons gezin. Het voordeel van dit recept is dat er makkelijk verkrijgbare verse ingrediënten inzitten en snel bereid is.

Bboodschappenlijstje voor 2 personen:
300 gram mager rundergehakt
3 grote uien
6 tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 courgette
1 paprika
1 theelepel oregano
2 tenen knoflook
Olijfolie
2 theelepels kaneel
Zout & peper
100 gram zilvervliesrijst (ongekookt en 50 gram p.p.)

De bereiding:
Rasp 2 uien en kneed dan de ui door de gehakt. Meng vervolgens de oregano en 1 uitgeperst teentje knoflook door het gehaktmengsel. Voeg peper & zout naar smaak toe. Maak van het mengsel niet al te grote balletjes ( hoe kleiner de ballen hoe meer ballen je per persoon hebt). Bak de gehaktballen in een koekenpan met een scheutje olijfolie.
Terwijl de ballen lekker staan te sudderen kun je aan de saus beginnen. Snij de tomaten, paprika, courgette en 1 ui in kleine stukjes. Sauteer als eerste de ui in een koekenpan met een scheutje olijfolie. Als deze een beetje glazig wordt voeg dan de paprika en de courgette erbij. Laat dit ongeveer 2 minuten samen pruttelen. Daarna roer je er langzaam de tomatenstukjes bij. Na ongeveer 3 minuten kun je de tomatenpuree, een geperst teentje knoflook, kaneel, peper & zout naar smaak bijvoegen. Vind je de saus nog te dun kun je heb binden met maïzena ( niet teveel). Meng de gehaktballen met de saus. Eet smakelijk!

Macronutriënten per persoon:
Koolhydraten 68 gram | Eiwitten 31 gram | Vetten 12 gram | Kcal 530