Instagram

Facebook

Vrouw in overgang

Vrouw in Overgang

In Nederland wonen ongeveer twee en een half miljoen vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Al deze vrouwen ervaren in meer of mindere mate klachten die aan de overgang toe te schrijven zijn.

Ondanks dat er dus twee en een half miljoen vrouwen deze klachten ervaren, heerst er nog steeds een groot taboe op fysieke én mentale klachten die bij de overgang horen. Hieronder vallen bijvoorbeeld stemmingswisselingen, slapeloze nachten, opvliegers, nachtzweten en gewichtstoename - komt het je al herkenbaar voor? Je voelt je altijd uitgeput, geïrriteerd, op werk is concentreren lastig en sommige vrouwen hebben mentale klachten vergelijkbaar met een depressie. En dan komen er óók nog eens de nodige kilo‘s bij, terwijl je niet het idee hebt dat je anders bent gaan eten.

Een vaak gehoorde opmerking is dan: ”ach ja, het hoort erbij!”

Ja, het hoort erbij maar je kunt het wel dragelijker maken. Om dit te kunnen doen moeten we eerst kijken waar de klachten vandaan komen. Je stelt je namelijk niet aan, de overgang is echt een onplezierige periode voor veel vrouwen. De klachten, inclusief de gewichtstoename, komen met name doordat de hormonale balans in het lichaam verandert. Doordat het oestrogeen hormoon afneemt, neemt een deel van het vetweefsel de aanmaak van oestrogeen over. Hierdoor kom je aan, terwijl je hetzelfde eet als voorheen. De klachten die voortkomen uit de hormonale disbalans kunnen zowel op de werkvloer als in je privé leven tot minder functioneren leiden. Door aanpassingen te maken in je eet- en leefstijl is het mogelijk om de overgangsklachten te verminderen. Daarnaast kunnen gesprekken over je leefstijl helpen met het onbegrepen gevoel.

Je bent niet alleen! Samen kunnen we kijken welke kleine veranderingen grote verbeteringen geven. Nieuwsgierig? Meer weten of informatie over de tarieven?